NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 12. listopada 2011.


Tvoje postojanje je poklon svijetu.
Ti si jedinstven/a u svakom smislu.
Tvoj život može biti ono što poželiš.
Gustiraj dane, jedan po jedan.
Broji svoje blagoslove, ne nevolje.
Uspjećeš, šta god da se desi.
U tebi se krije jako puno odgovora.
Nemoj sebe ograničavati.
Toliko snova čeka da ih ostvariš.
Odluke su suviše bitne da ih prepustiš slučaju.
Uvijek pokušaj dostići vrh i cilj.
Najviše energije trošiš kad brineš.
Što duže nosiš problem, sve teži postaje.
Ne shvataj stvari suviše ozbiljno.
Živi smireno, da se ne bi kajao.
Zapamti da malo ljubavi daleko dogura.
Zapamti da puno… dogura dovijeka.
Zapamti da je prijateljstvo mudra investicija.
Životno bogatstvo su ljudi.
Shvati da nikad nije kasno.
Radi obične stvari na neobičan način.
I nikad ne zaboravi. Čak ni jedan jedini dan…
Kako si poseban/na.

Jednom davno živio je vrlo siromašan, ali vrlo hrabar čovjek po imenu Ali. Radio je za Amara, bogatog starog trgovca. Jedne zimske večeri Amar je rekao:
“Na vrhu planine ovakvu noć niko ne može provesti bez pokrivača ili hrane. Ali, tebi je potreban novac, a ako ti to pođe za rukom, dobićeš veliku nagradu. U suprotnom ćeš trideset dana raditi bez ikakve naknade.”
Ali je odgovorio: “Sutra ću to pokušati ostvariti.”
No, kad je izašao iz prodavnice, opazio je da duva ledeni vjetar, pa se uplašio i odlučio da svog najboljeg prijatelja Avdija upita je li suludo prihvatiti takvu opkladu. Avdi je nekoliko trenutaka razmišljao, a tada je odgovorio:
“Pomoći ću ti. Kad sutra stigneš na vrh planine, pogledaj pred sebe. Ja ću biti na vrhu susjedne planine, gdje ću cijelu noć provesti uz vatru koju ću zapaliti za tebe. Ti gledaj u nju i misli na naše prijateljstvo – to će te grijati. Uspjećeš, a nakon toga ću tražiti nešto zauzvrat.”
Ali je izdržao iskušenje, dobio novac i otišao k prijatelju:
“Rekao si mi da želiš naknadu.”
Avdi ga je uhvatio za ramena:
“Da, ali ne novac. Obećaj mi da ćeš, ako u mom životu ikada zapuše hladan vjetar, za mene zapaliti vatru prijateljstva.”

Priča se kako je neki čovjek bio lažno optužen i izveden pred Sud zbog djela koje nije počinio. Da bi ga Sud oslobodio, neko je morao da posvjedoči da on nije učinio ništa loše, odnosno, da je nevin.
Nesrećni čovjek je otišao kod trojice svojih najboljih prijatelja i molio ih da narednog dana pođu s njim kod sudije i tako ga izbave od nepravedne osude. Sljedećeg dana, prvi prijatelj mu se javio i izvinio što ne može da dođe, drugi ga je dopratio do vrata sudnice, gdje se predomislio i vratio nazad. Treći prijatelj, na koga je najmanje računao, ušao je u sudnicu i posvjedočio da ovaj čovjek nije kriv i tako ga spasao od osude.
Isto se dešava sa svakim od nas. Tri prijatelja koja u životu imamo i koji bi mogli da svjedoče o nama, o tome kakvi smo mi uistinu, jesu: naš posjed, naši rođaci i sva dobra djela koja smo učinili.
Kada čovjek umre, sve što je u životu postigao i stekao, ma koliko to bilo veliko, ostaje ovdje na zemlji i ničim mu ne može pomoći. Rođaci ga isprate do groba, ali oni ostaju ovdje, u ovome svijetu. Jedino dobra djela, onaj treći prijatelj, odlaze s čovjekom na onaj svijet.
Tako se vrijednost čovjeka mjeri po dobrim djelima koje ovaj učini za života.

"POMOZIMO SAFETU DALJCU JER MOŽDA ĆE SUTRA I NAŠEM SRCU BITI POTREBNA NEĆIJA POMOĆ"

Koronarna arterijska bolest (engl. coronary artery disease) ili ishemijska bolest srca ili koronarna bolest je naziv za grupu bolesti srcakoje nastaju usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije. Najčešći uzrok smanjenog protoka je ateroskleroza. Kao posledica ove bolesti javlja se koronarna insuficijencija, odnosno otežano snabdevanje srčanog mišića kiseonikom.

Oblici koronarne bolesti

Težina koronarne bolesti srca je prema svom glavnom kriterujumu angini pektoris prema klasifikaciju kanadskog udruženja za kardiovaskularne bolesti podeljena na 4 stepena težine.

Simptomi

Kanadska klasifikacija angine pektoris
Stepen težineOpisPrimer
IPri normalnom naporu se ne javlja angina, javlja se samo pri teškom naporu.
IIAngina se javlja pri naporu.Tegobe kod penjanja uz stepenice ili hodanja uzbrdo.
IIIAngina se javlja pri minimalnom naporu.Tegobe u toku obavljanja svakodnevnih kućnih poslova
IVAnginozni napadi se javljaju pri minimalnom naporu, ali takođe u mirovanju.Tegobe se mogu javiti i u mirovanju


Lokalizacija anginoznog bola na prednjoj strani tela
Najčešći i vodeći simptom ove grupe bolesti je angina pektoris. Ovaj pojam označava napade bola u predelu srednjeg dela grudnog koša-prekordijalno (retrosternalno), ređe isključivo na levoj ili desnoj polovini grudnog koša ili abdominalno. Bol je obično tupog karaktera, u vidu pritiska, stezanja može se javiti i u vidu pečenja ili jakog intenzivnog bola. Često se bol širi u levu, ređe desnu ruku, vrat, donju vilicu, leđa i stomak. Bol je obično praćen osećanjem straha, preznojavanjem... Tegobe i bolovi se javljaju pri naporu, stresu, uzbuđenju i obično prolaze se prestankom napora, kad se pacijent smiri. Dužina trajanja bolova je vrlo bitna. Anginozni bolovi ne traju duže od 5-10 minuta, i prestaju obično kad se oboleli smiri ili izme lekove. Ukoliko bolovi traju duže od 20 minuta moguće je da se radi o infarktu.
Međutim nekada (u otprilike 30% slučajeva) se anginozni bolovi uopšte ne moraju javiti, već simptomi u vidu nesvestice, gubitka svesti (sinkopa),vrtoglavice, zujanja u ušima, dezorijentisanosti...
Često koronarna bolest srca ne dovodi nidokakvih simptoma i slučajno se pregledom može otkriti.
"POMOZIMO SAFETU DALJCU JER MOŽDA ĆE SUTRA I NAŠEM SRCU BITI POTREBNA NEĆIJA POMOĆ"

Molim sve ljude dobre volje da svoje uplate mogu slati na žiro raćun:
  • Safet Daljac
    BANKA OTP-Petrinja, R Hrvatska
    IBAN HR6124070003205244257
    BA A00039233
  • To je račun za kune i za eure,a druge valute ne mogu*

    Zato, braćo i sestre, tražimo opskrbu u sadaci i ne škrtarimo u našim imecima u pogledu Allahovih, dželle še'nuhu, propisa, jer je Allah Onaj Koji obilno daje! Ako ne budemo davali, ni On nama neće dati! U svim Allahovim, subahenhu ve te'ala, blagodatima imaju i drugi svoj hakk (pravo), pa onaj ko svoje pravo ustupi drugome, njemu će biti povećano njegovo pravo, a onaj ko drugome uskrati njegovo pravo i njemu će biti uskraćena njegova prava. 

    Sadaka je zaštita, pa neka su sretni oni koji pomažu drugima! Zato jačajmo naš iman i štitimo se sadakom, zaštitimo imetke zekatom i otklonimo talase nevolja dovama! Dajimo sadaku, jer onaj ko daje sadaku, on trguje sa Allahom, a onaj ko s Njim trguje sigurno je na dobitku!

    Gdje su oni koji trguju sadakom, gdje su oni koji daju da bi dobili, gdje su oni koji čiste svoje imetke kroz zekat i gdje su oni koji žele trgovinu s Allahom? To su oni koji razumiju 261. ajet Sure El-Bekare: 
    مَّثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنبُلَةٍ مِّئَةُ حَبَّةٍ وَاللّهُ يُضَاعِفُ لِمَن يَشَاءُ وَاللّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ 
    Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu sliče onome koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna. 

    Oni koji na islamski način trguju sa Allahom, subhanehu ve te'ala, tj. oni koji daju sadaku, koji čiste imetak kroz zekat i koji troše imetke na Allahovu putu, oni će imati dobit i više od sedam stotina puta, a na dunjaluku nema banke ili pojedinca koji mogu i žele dati toliku halal dobit!

    Sadakom se, braćo i sestre, trebamo pripremati za Sudnji dan, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Buharija: 
    عَنْ عَدِى بْنِ حَاتِمَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: "مَا مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍٍ إِلاَّ سَيُكَلِّمُهُ اللهُ لَيْسَ بَيْنَهُ وَبَيْنَهُ تَرْجُمَانٌ، فَيَنْظُرُ أَيْمَنَ مِنْهُ فَلاَ يَرىَ إِلاَّ مَا قَدَّمَ، فَيَنْظُرُ أَشْأَمَ مِنْهُ فَلاَ يَرىَ إِلاَّ مَا قَدَّمَ، فَيَنْظُرُ بَيْنَ يَدَيْهِ فَلاَ يَرىَ إِلاَّ النَّارَ تِلْقَاءَ وَجْهِهِ، فَاتَّقُوا النَّارَ وَلَوْ بِشِقِّ تَمْرَةٍ." (البخاري)
    Prenosi Adi ibn Hatim, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao: Nema nikoga od vas, a da sa njim neće razgovarati Allah, a između njih neće biti posrednika, pa će pogledati na svoju desnu stranu i neće vidjeti ništa, osim ono što je pripremio, pa će pogledati na svoju lijevu stranu i neće vidjeti ništa, osim ono što je pripremio i pogledat će ispred sebe i vidjet će samo pred svojim licem vatru, pa se čuvajte vatre makar s pola hurme! (Buharija)

    Kada je Sufjan Es-Sevri, ugledao siromaha koji je došao da prosi na njegovim vratima, obradovao se i rekao: "Dobro mi došao onaj koji će očistiti moje grijehe!" A El-Fudajl ibn Ijjad je imao običaj reći: "Kako su prosjaci samo dobri ljudi!? Oni nose naše opskrbe ka ahiretu bez ikakve naknade za to! Nose ih sve dok ih ne stave na vagu pred Uzvišenim Allahom!"
    Braćo i sestre, budimo od onih koji daju sadaku, izvršavajmo sve naše obaveze, natječimo se u dobru i pripremajmo se za Dan polaganja računa, kada će se gledati samo dobra djela!

    Molim Allaha, dželle še'nuhu, da nam pomogne da sačuvamo svjetlo islama, da nas učini od onih koji slijede sunnet Poslanikov, sallallahu 'alejhi ve sellem, da nas učini od onih koji daju sadaku i druge podstiču na to, da nas sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti, da našu djecu i potomke učini radostima naših očiju i srca, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i u Džennetu nas počasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi! Amin!

Zelite li nekome reci koliko ga volite...koliko vam znaci...recite mu danas...zelite da usrecite nekoga kome zelite puno dobra...ucinite to danas...mozda zelite nekome darovati cvijet...darujte ga danas sa ljubavlju...bit cemo veoma sretni naucimo li dijeliti srecu sa svima koje poznajemo...ispunimo srca sa ljubavlju...i poklonite svoj osmijeh dragom prijatelju,nani, sestri, bratu, slucajnom prolazniku...jer osmijeh traje samo trenutak... a u sjecanju moze vjecno ostati...zivjeti sa osmijehom na licu je ipak najljepse...ne stoji nista,a cini cudesa...

Covjek treba da pokaze kako ima srca, treba da bude plemenit zeli li da nadje svoj mir...samo ako je takav, onda moze koristiti drugima...mozda cete se zapitati , kako biti plemenit prema onima koji to ne znaju cijeniti ? Tada se sjeti ovih nekoliko redaka...
- u svakom covjeku lezi dragulj koji je zatrpan blatom zivota...
- gledajmo ljude kakve bismo ih voljeli vidjeti i oni ce takvi postati...
- na tebi je da pronadjes taj dragulj, to dobro u covjeku...
Selamim vas !