NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




petak, 25. studenoga 2011.




















Na vjernost ti se kunem 
Od mora do Save 
Od Drine do Une. 

Jedna si jedina 
Moja domovina 
Jedna si jedina 
Bosna i Hercegovina! 

Bog nek' te sačuva 
Za pokoljenja nova 
Zemljo mojih snova 
Mojih pradjedova. 

Jedna si jedina 
Moja domovina 
Jedna si jedina 
Bosna i Hercegovina! 

Sretan Dan drzavnostim svim onima koji za svoju zemlju i jedinu domovinu smatraju nasu nam jedinu Bosnu i Hercegovinu.........

SVIM PATRIOTAMA BOSNE I HERCEGOVINE SRETAN 25. NOVEMBAR DAN DRŽAVNOSTI JEDINE NAM DOMOVINE. PRIJE 63 GODINE U MRKONJIĆ GRADU OBNOVLJENA JE DRŽAVNOST BOSNE I HERCEGOVINE NA PRVOM ZASJEDANJU AVNOJ-a. I DANAS NEKI NE ŽELE PRIHVATITI OVAJ PRAZNIK KAO PRAZNIK SVIH NAS BOSANACA I HERCEGOVACA ALI ISTICANJEM ZASTAVA 25. NOVEMBRA DOKAŽIMO DA NAS JE VIŠE.
Širom svijeta muslimani s radošću dočekuju jedan od najvećih datuma islamske povijesti; novu hidžretsku godinu. Hidžretska godina ili računanje hidžretskog kalendara počelo je od vremena drugog halife hazreti Omera, koji je, nakon mnogih prijedloga, uzeo ovaj datum, a zbog njegove važnosti, kao početak obilježavanja muslimanske godine.
Dani hidžre za vrijeme Poslanika a.s. su predstavljali veliku prekretnicu i veliko olakšanje za sve muslimane, koji su do tada živjeli u sveopćem bojkotu, torturi i zulumu, a samo zato što su bili muslimani. Dolazak u Medinu, tadašnji JESRIB, dolazak u slobodu, je prestavljao veliki datum u islamskoj povijesti i plodno tlo za daljnje širenje Islama, ali i potpunu slobodu muslimanima u upražnjavanju njihove vjere i islamskih običaja. Od dana hidžre počinje brzo širenje Islama i vijesti o dolasku Poslanika a.s., te ovaj datum predstavlja, zaista, veliki događaj u povijesti Islama i islamskog svijeta, ali i cjelokupnoj svjetskoj povijesti, jer od hidžre počinje život Poslanika a.s. i muslimana u "dijaspori", počinje suživot sa drugim narodima i religijama, počinju izvanredni primjeri tolerancije Islama i muslimana prema drugom i drugačijem. Nakon učinjene hidžre dolazi do izražaja sva ljepota Islama i islamskog učenja o ponašanju prema drugim ljudima, o bratskoj ljubavi i podjeli dobara, o ratnim pohodima i milosti, o suživotu i toleranciji, o Poslaniku a.s. kao najljepšem biću i onome koji je poslan kao "Milost svim svjetovima" (Kur'an).

Nova 1433. hidžretska godina nastupa u petak (25.11), nakon akšamskog ezana, nakon paljenja svijetlih kandilja širom bosanskih, ali i svjetskih minareta. U petak završava posljednji (29.) dan mjeseca Zu-l-Hidždžeta, a nastupa 1. Muharrem Nove 1433. hidžretske godine.

Širom naše lijepe Bosne i Hercegovine, u svim džematima naše islamske zajednice, širom našeg medžlisa, različitim programima i dešavanjima, će se obilježiti dolazak Nove hidžretske godine u naše džamije, naše kuće i naše porodice. Mevludima, sijelima, predavanjima, podjelom paketića za najmlađe, noćnim namazima ... sjećaće se Bošnjaci - muslimani tih teških dana i noći za Poslanika a.s. i ashabe i biti sretni što je do njih i njhove male Bosne stigao bajrak Islama.

Za kraj podsjetimo da je veselje i radost u Islamu dozvoljeno, pogotovu u ovakvim prilikama, ali da to veselje i radost muslimani moraju izražavati na halal i pristojan način, te da naša hidžra danas zaista treba biti ona hidžra iz hadisa pejgambera a.s. "Muhadžir (onaj ko učini hidžru) je onaj ko napusti ono što je Allah dž.š. zabranio."