NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI
petak, 25. studenoga 2011.

Širom svijeta muslimani s radošću dočekuju jedan od najvećih datuma islamske povijesti; novu hidžretsku godinu. Hidžretska godina ili računanje hidžretskog kalendara počelo je od vremena drugog halife hazreti Omera, koji je, nakon mnogih prijedloga, uzeo ovaj datum, a zbog njegove važnosti, kao početak obilježavanja muslimanske godine.
Dani hidžre za vrijeme Poslanika a.s. su predstavljali veliku prekretnicu i veliko olakšanje za sve muslimane, koji su do tada živjeli u sveopćem bojkotu, torturi i zulumu, a samo zato što su bili muslimani. Dolazak u Medinu, tadašnji JESRIB, dolazak u slobodu, je prestavljao veliki datum u islamskoj povijesti i plodno tlo za daljnje širenje Islama, ali i potpunu slobodu muslimanima u upražnjavanju njihove vjere i islamskih običaja. Od dana hidžre počinje brzo širenje Islama i vijesti o dolasku Poslanika a.s., te ovaj datum predstavlja, zaista, veliki događaj u povijesti Islama i islamskog svijeta, ali i cjelokupnoj svjetskoj povijesti, jer od hidžre počinje život Poslanika a.s. i muslimana u "dijaspori", počinje suživot sa drugim narodima i religijama, počinju izvanredni primjeri tolerancije Islama i muslimana prema drugom i drugačijem. Nakon učinjene hidžre dolazi do izražaja sva ljepota Islama i islamskog učenja o ponašanju prema drugim ljudima, o bratskoj ljubavi i podjeli dobara, o ratnim pohodima i milosti, o suživotu i toleranciji, o Poslaniku a.s. kao najljepšem biću i onome koji je poslan kao "Milost svim svjetovima" (Kur'an).

Nova 1433. hidžretska godina nastupa u petak (25.11), nakon akšamskog ezana, nakon paljenja svijetlih kandilja širom bosanskih, ali i svjetskih minareta. U petak završava posljednji (29.) dan mjeseca Zu-l-Hidždžeta, a nastupa 1. Muharrem Nove 1433. hidžretske godine.

Širom naše lijepe Bosne i Hercegovine, u svim džematima naše islamske zajednice, širom našeg medžlisa, različitim programima i dešavanjima, će se obilježiti dolazak Nove hidžretske godine u naše džamije, naše kuće i naše porodice. Mevludima, sijelima, predavanjima, podjelom paketića za najmlađe, noćnim namazima ... sjećaće se Bošnjaci - muslimani tih teških dana i noći za Poslanika a.s. i ashabe i biti sretni što je do njih i njhove male Bosne stigao bajrak Islama.

Za kraj podsjetimo da je veselje i radost u Islamu dozvoljeno, pogotovu u ovakvim prilikama, ali da to veselje i radost muslimani moraju izražavati na halal i pristojan način, te da naša hidžra danas zaista treba biti ona hidžra iz hadisa pejgambera a.s. "Muhadžir (onaj ko učini hidžru) je onaj ko napusti ono što je Allah dž.š. zabranio."

1 komentar:

 1. Nema nijedne osobe a da mu Allah neće dati na ovom svijetu priliku za pokajanje, pa ako je iskoristi blago li se njemu, a ako je ne iskoristi, neka ne krivi nikog drugog do samoga sebe. Vrijeme prolazi, godina za godinom se smjenjuje, a mnogi su još uvijek u nemaru. Šta očekuju? Da će doći vrijeme kada će biti mlađi, da će doći vrijeme kada će imati više snage, kada će imati više vremena? Nismo sigurni da ćemo u budućem vremenu našega života imati priliku da budemo u onome i onako kako nam Allah naređuje.
  Velika je prilika da se preispitamo na kraju jedne i početku druge hidžretske godine šta smo učinili od djela, šta smo propustili da nadoknadimo i šta smo od hajra učinili pa da ga povećamo.
  Sačuvati i ojačati svijest o svom bošnjačkom identitetu je imperativ za nas, koji crpi svoje snage u Islamu, jeziku, historije i običajima, ali i kulturnom nasljeđu naseg naroda. Najveći dio tog nasljeđa čine spomenici islamske arhitekture, a posebno mjesto među njima imaju džamije.

  POZIVAMO VAS DA NA DOSTOJANSTVEN NAčIN, I U STO VEĆEM BROJU DOčEKAMO NOVU HIDžRETSKU GODINU.

  Poštovani,

  Hidžra, preseljenje muslimana iz Mekke u Medinu, je događaj od kojeg je počelo računanje vremena po islamskom, lunarnom kalendru. Dolaksom akšama nastupa nova hidžretska godina.

  Obilježavamo nastupanje nove hidžretske godine uz prisjećanje da je jedna od pouka Hidžre da uz vjeru u Boga, nadu i ustrajanost svaka poteškoća može biti prevladana.

  Ovim putem čestitam Vam nastupanje nove hidžretske godine i molim Uzvišenog Allaha da vam u novoj hidžreskoj godini podari zdravlja, sreće i svakog dobra.
  Amin*

  OdgovoriIzbriši