NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




nedjelja, 2. listopada 2011.

VOLI NAMAZ VIŠE OD SVOG AUTOMOBILA!



 Nijaz SALKIĆ


Islam je prirodna vjera. Sve što je lijepo i korisno sadržano je u praksi islama. Danas se koriste semafori. Znamo dobro da je zelena boja, ekološka boja i bezbeli farba semafora i još ktomu boja halal prolaza za automobile i pješake. Musliman jede desnom rukom, liježe na desnu stranu, ulazi u auto, u kuću, u džamiju desnom nogom i predaje selam u namazu na desnu stranu. U saobraćaju je poznato 'desno' pravilo, pravilo prednosti.
Helem, imamo u našem automobilu i pet brzina koje regulišemo svojim mjenjačem. To komotno možemo uporediti sa jednim danom u vjernikovom životu. Čim se probudi mu'min skoči na noge lagahne, zakorači desnom nogom prema kupatilu i tamo se abdestom pripremi za prvi namaz, sabah namaz koji ima svega četiri rekata. To je prva brzina, najjača kojom vjernik starta u novi dan. Sabah namaz ga svojom snagom i jačinom uvede u posve novi dan. Poslije klanjanja vjernik prebacuje u drugu brzinu kojom stiže do polovine dana.
Pošto se do polovice  dana vjernik uhodao slijedi prebacivanje u treću brzinu. Klanjanjem 10 rekata podne namaza vjernik je posve sabran, pribran i spreman da brže krene u život trećom brzinom.
Kada nastupi trećina dana, mu'min klanja ikindiju namaz od 8 rekata i kreće četvrtom, još većom brzinom u preostali dio dana.
Kada sunce zađe vjernik pali svjetla svog nefsa, klanja akšam od 5 rekata i juri sav razdragan nakon cjelodnevne hitre vožnje najbrže što može, petom brzinom prema svom konačnom dnevnom cilju, oprostu grijeha toga dana.
Klanjajući jaciju namaz od 10 rekata, te klanjajući odmah ili malo kasnije Vitr namaz, mu'min hladi i odmara svoga tijela auto do sutrašnjeg, novog dana i ponovnog startanja u život prvom brzinom.  
Upamet!

Nema komentara:

Objavi komentar