NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 9. studenoga 2011.

15.05.2010.
Mehmedović: U Potočarima će 11. jula ukopati dva sina i muža

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", u prisustvu člana Instituta za nestale osobe BiH iz Tuzle jučer je u svojoj kući u Srebrenici na osnovu hamajlije identificirala ostatke svog sina Azmira (21), čije je tijelo ekshumirano 1998. iz masovnih grobnica u zvorničkom naselju Liplje. 

Tu je ekshumiran i njen muž Abdulah, dok je osamnaestogodišnji Almir prije pet godina pronađen u grobnici Pilica. Njih nije mogla identificirati po ostacima njihove odjeće, već je to učinjeno DNK analizom. 

Nakon mnogih dilema zbog identiteta njenih sinova, jer ekshumirana tijela nisu bila kompletna, a jedno nije imalo ni lobanje, Hatidža će ipak ovog 11. jula u Memorijalnom kompleksu Potočari konačno ukopati sinove i muža. 

- Kada su mi javili da mi je drugi sin pronađen, nisam mogla doći sebi. Bože dragi, šta sve majke doživljavaju i koja snaga stane u ovako malog čovjeka. Iako je bilo mnogo dilema u vezi s identitetom mojih sinova, jer se nije znalo koji je stariji, a koji mlađi, konačno je utvrđeno da je Azmir sa svojim ocem pronađen u masovnoj grobnici u Liplju, a Almir u Pilici. Želja mi je da samo preživim 11. juli i njihov ukop, pa neka odmah sutradan umrem - kaže Hatidža, skrhana i pod sedativima.

Tragedija porodice Malagić 

Veliki je broj onih koji su padom Srebrenice ubijeni i koje nema ko identificirati. Jedan od tih primjera je i porodica Malagić iz Osmača. 

Otac Ibrahim nije uspio preživjeti pad Srebrenice u julu 1995. godine zajedno sa sinovima Namirom i Lutvom, dok su njegova supruga Redžija, sinovi Mevludin i Nazif te majka ubijeni 1992., na samom početku agresije na BiH. Jedina koja je preživjela iz ove porodice jeste Ibrahimova sestra Zifa, koja se trenutno nalazi u Americi.

Nema komentara:

Objavi komentar