NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 9. studenoga 2011.

Kalinovik 27.06.2010.
Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Kalinovika
Ljeta '92. Bošnjaci Kalinovika satjerani su u osnovnu školu, mnogi su ubijeni, mučeni, silovani, a za nekima se i danas traga. Muškarci su ubrzo odvojeni na drugu lokaciju, te je ovaj objekt pretvoren u koncentracioni logor za žene. 

Dika Suljić kaže da je svake noći bilo maltretiranja, odvođenja, ubijanja, a te žene što su odvođene, zna se šta je s njima bilo. Nekih nema, nisu nađene, neke su umrle, neke su po masovnim grobnicama. Predsjednik Udruženja "Istina-Kalinovik '92“ Kemal Pervan naglašava da je ovo mjesto bilo tranzitno područje odakle su odvođene žene za Foču i vraćane.

"Znači, ovdje su ulazili kako je ko htio i odvodio žene na silovanja, ovdje su ubijeni starci od 84 godine, maloljetna djeca su zatvarana, isto kao da su odvođena na ubistva'', kaže Pervan.

Traga se za još 50-ak mještana Kalinovika. Sumnja se da su stradali u zloglasnom barutnom magacinu, mjestu gdje je i danas bilo suza i jecaja. Pred barutnim magacinom pojavio se jedan od dva preživjela. Od 85 muškaraca, ubijena su 83.

"Prvo odvode dvojicu, trojicu, četvericu, 12, da bi 5. augusta nas pretukli, na ovoj platformi nas potrpali u tri kamiona i odvukli prema Foči, usput nas likvidirali. Imao sam sreću da preživim strijeljanja i paljenja... ranjen u potkoljenicu uspio sam preživjeti", ispričao je Fejzija Hadžić. 

Postojanje logora u općini Kalinovik dokazao je Haški tribunal presudama Dragoljubu Kunarcu, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić. Osuđeni su i Ratko Bundalo na 19 i Neđo Zeljaja na 15 godina zatvora, dok je Đorđislav Aškraba oslobođen optužbi. Prema podacima Bošnjaka Kalinovika, stradalo je 126 ljudi, a traga se za još 52. Želja je da se barutni magacin pretvori u memorijalni centar za šta još nema jasne podrške vlasti RS, baš kao ni za povratkom Bošnjaka. Dosad su se vratile 3-4 porodice u okolna sela, i jedna u Kalinovik.

Nema komentara:

Objavi komentar