NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 9. studenoga 2011.

Vlasenica 25.04.2010.
Dok su ukopavane žrtve zločina, iz Vlasenice odjekivala muzika

Petnaestogodišnji Edin Hamidović najmlađa je žrtva jučer ukopana na vlaseničkom mezarju Rakita. Uz još 33 žrtve kojima je jučer klanjana dženaza, i Edin je jedan od onih za čiju su smrt isključivo krive komšije Srbi iz Vlasenice. 

Grozna mučenja

- Krenuo je s još dva mladića da pomogne dvjema ženama ranjenim u Zaklopači, ali su ga na barikadi u Vlasenici zarobili i odveli u zatvor. Majka ga je posjećivala dva-tri puta u zatvoru, a prilikom zadnje posjete bio je psihički uništen, jer je vidio šta su Srbi radili ovoj dvojici mladića što su bili s njim. Kasnije, kako smo čuli, prebačen je u logor Sušicu i tamo je vjerovatno i ubijen jer smo njegove posmrtne ostatke našli u grobnici u Sušici - ispričao nam je Salko Hamidović koji je jučer Edinov tabut spustio u mezar. 

Među mnogobrojnom rodbinom koja se jučer u Vlasenici opraštala od svojih najmilijih zatekli smo i Anela Arnauta koji je sa svojim amidžom i rođacima klanjao dženazu ocu Fikretu. O smrti svoga oca koji je 1992. godine odveden u logor Sušica saznao je od komšije Muje Ćatića.

- Fikreta je zarobio Jenki, a mene prvi komšija Gegura, kojega zovu Konobar. Jenki je Fikretu gurao nož u usta, mučio ga je. Kasnije su ga odveli u logor Sušica i znam da su njemu i Mevludinu Ataniću polomili sva rebra. Nakon nekoliko dana, mene su premjestili u logor Batković, a Fikret je ostao u Sušici. Čuo sam da su njegovo tijelo pronašli na Pelemišu - kazao nam je Ćatić. 

Sve jučer u Vlasenici ukopane žrtve, među kojima je bilo i pet žena, uglavnom su ubijene u Policijskoj stanici, logoru Sušica i na poznatom stratištu na Pelemišima. Njihove ubice su poznate i skoro svi su na slobodi. 

Zločinci slobodni

Jučer dok su na mezarju Rakita rođaci i prijatelji klanjali dženazu i u suzama se opraštali od svojih najmilijih, samo nekoliko stotina metara dalje u centru Vlasenice s razglasa je odjekivala muzika. Radovali su se upravo oni koji za zločine koje su počinili 1992. još nisu izvedeni pred lice pravde. 

Posljednjem ispraćaju 34 žrtve zločina u Vlasenici jučer je prisustvovalo nekoliko hiljada Bošnjaka iz Vlasenice te drugih podrinjskih mjesta. Pijetet žrtvama odale su i članice Udruženja "Žene u crnom" iz Beograda, Amor Mašović i drugi članovi Instituta za nestale, kao i mnoga bosanska udruženja žrtava. Osim Šefketa Hafizovića, potpredsjednika NSRS, Sadika Ahmetovića, ministra sigurnosti BiH, te nekoliko predstavnika lokalne vlasti, ostalih državnih i entitetskih funkcionera nije bilo. 

Muftija Smajić: Ove žrtve su cijena BiH

- Allah, dž. š, obećava pobjedu onima koji se bore za istinu na zemlji. Bošnjaci danas, 15 godina nakon rata, koji su bili i muhadžiri, i ubijani i progonjeni i omalovažavani, još nisu prestali da budu omalovažavani, jer nisu pokopali svoje najmilije. Ove žrtve su cijena Bosne i Hercegovine i moramo dati zavjet da ćemo se boriti za dostojanstvo ovih žrtava - poručio je izaslanik reisu-l-uleme, muftija sarajevski Husein ef. Smajić.

Muftija Kavazović: Lica zločinaca nećemo zaboraviti

- Da je zločin počinjen nad nevinim ljudima govore i ovi tabuti. Poručujem da mi lica onih koji su zločine činili nećemo zaboraviti i nećemo se smiriti dok pravda ne bude zadovoljena, ma koliko to dugo trajalo. Ne želimo ništa drugo nego pravdu. To je ono na što polažemo pravo i svima koji nam to pravo pokušavaju uskratiti poručujem da to ne čine - kazao je u svom obraćanju muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Nema komentara:

Objavi komentar