NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 9. studenoga 2011.

18.07.2010. 
Vratili su ga bez ruku i glave, tako da sam ga poznala samo po odjeći, kaže majka ubijenog Vahidina Vejzovića
Učenjem tevhida u centralnoj džamiji, u Teočaku je obilježena 18. godišnjica od najvećeg počinjenog zločina nad Bošnjacima ovog kraja. Naime, 14. jula 1992. godine kolonu u kojoj je 120 nenaoružanih Teočana, koji su krenuli ka slobodnoj zvorničkoj teritoriji, presrela je srpska straža, njih 68 zarobila, a potom istog dana i ubila na najbrutalniji način. 

Nakon što su njihova tijela isporučena porodicama moglo se vidjeti da je njihova smrt bila teža nego se to moglo i zamisliti.

- Vratili su ga bez ruku i glave, tako da sam ga poznala samo po odjeći. Ovdje na mezarje od bola i tuge nisam dolazila punih pet godina. I evo sad sam ponovo tu pa neka i umrem. Sve ovo vrijeme nadam se da ću barem čuti ko je ovo uradio i da će on biti kažnjen - kaže Džemila Vejzović, majka ubijenog Vahidina.

Da bi zločinci napokon mogli biti izvedeni pred lice pravde potvrdio je predsjednik Općinske organizacije PŠPB "Zlatni ljiljan" Teočak Fahrudin Hasanović. On kaže da se slučaj privodi kraju i da bi optužnica mogla biti podignuta u narednih mjesec dana, čime bi porodice nastradalih i ostali Teočani barem na neki način trebali biti zadovoljni što se tiče slučaja "Lokanj '92.".

Čekajući istinu skoro dvije decenije veći broj roditelja ubijenih je umro ne dočekavši pravdu za svoje sinove. Ostali se nadaju što skorijem rasvjetljavanju ovog zločina.

Kukavički način ubijanja 

- Izgubio sam dva sina, od kojih je jedan dobitnik "Zlatnog ljiljana", a drugi je krenuo goloruk da izađe iz opkoljenog Teočaka kako bi se pridružio jedinicama Hajrudina Mešića u Sapni. I u tom pohodu je uhvaćen i ubijen. Ovo je kukavički način ubijanja koji su nam priredile komšije u Lokanju. Ali u traženju pravde i istine nikada nećemo odustati - rekao nam je Bekro Avdić.

Nema komentara:

Objavi komentar