NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 9. studenoga 2011.

Zekira Begić ubijena je u devetom mjesecu trudnoće, zarobio ju je Milenko Prodanović Mungos, Crvena beretka 1992. godine, danas odbornik u Skupštini općine
Prije tačno 18 godina počinjeni su najveći zločini na području općine Bratunac. Zekira Begić je simbol tog stradanja. Ubijena je u devetom mjesecu trudnoće. Ubijena je zajedno sa 37 bratunačkih Bošnjaka, među kojima je bilo devetero djece. Njih je zarobio Milenko Prodanović Mungos. 1992. godine bio je Crvena beretka. Danas je odbornik u Skupštini općine Bratunac.

Nemoj snimati, odgovara on nakon pitanja zna li gdje je Zekira Begić te napada kamermana i sprečava snimanje.

Zekira Begić je snaha Refika Begića. On zna šta je tih dana radio Mungos. Izveo ju je iz autobusa, kaže on. Mungos kaže da ju je čuvao. Zekirine kosti pronađene su prije pet godina u masovnoj grobnici Suha.

Jedna od ozljeda na njezinom tijelu koju smo identificirali, a koje se ja jako dobro sjećam, to je zrno, koje je prošlo kroz trbuh i koje je prošlo praktično kroz sam plod, to nerođeno dijete. I koje se praktično zadržalo negdje sa lijeve strane u predjelu prednjeg trbušnog zida, kaže dr. Vedo Tuco, vještak sudske medicine.

Osnovna škola Vuk Kardžić bila je logor. 200 je ubijenih. Mungos je, opet, bio tu. Prodanovića i njegove zloglasne jedinice Mungos dobro se sjećaju preživjeli bratunački logoraši.

Mene je zarobio Milenko Prodanović, a sproveo me u logor čovjek koji se predstavio kao četnički vojvoda Dragan Stević. Svi su ga zvali Dragan. Međutim, on se zove Vujadin Stević, kazao je Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša općine Bratunac.

I na kraju, da ne bude zabune - Mungos je danas odbornik u Skupštini općine Bratunac. Slobodan čovjek.

Nema komentara:

Objavi komentar