NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI
srijeda, 9. studenoga 2011.

Kamičani-25.05.2010.
Sjećanje na 1.800 ubijenih Kozarčana

U znak sjećanja na 24. maj 1992., kada su počeli stradanja i golgota Kozarčana, više stotina mještana ovog kraja jučer je prisustvovalo komemoraciji na šehidskom mezarju u Kamičanima. 

Na mezarju sa 600 nišana koji nijeme svjedoče o počinjenom zločinu nad oko 1.800 mještana ovog kraja, za nevino ubijene proučeni su Jasin i Fatiha.

Sakib ef. Džaferović, imam u Kozaruši kod Prijedora, poručio je da se zlo ne smije zaboraviti, bez obzira od koga je i kome je učinjeno. 

- Kozarčani su preživjeli stravične trenutke i iz tog se mora uzeti pouka. Ne možemo tajiti stvari, ničiji zločin ne treba kriti. Bez obzira ko ga je počinio, on za njega mora odgovarati - kazao je ef. Džaferović.

Kozarčani godinama tragaju za tijelima još oko 1.200 žrtava. Najmlađa je imala samo šest mjeseci, a najstarija 80 godina. 

Imena svih stradalnika nalazit će se na spomen-obilježju koje se gradi u centru Kozarca.

Proslava u školi koja je u ratu bila logor 

Nedžad Bešić, član Savjeta Mjesne zajednice Kozarac, ogorčen je što se na dan žalosti u Kozarcu u obližnjem Trnopolju slavi.

- Ovo je dan tuge i žalosti. I to ne samo u Kozarcu. Za to vrijeme u Trnopolju u školi u kojoj se u ratu nalazio logor, slave dan te ustanove. Moguće je da iz nje ispišemo svu bošnjačku djecu - kaže Bešić.

Zdravko Janković, direktor škole "Ćirilo i Metodije", kaže za naš list da je riječ o velikom nesporazumu.

- Žao mi je što Školski odbor, u kojem sjede i Bošnjaci, nije reagovao na vrijeme i što proslavu nismo pomjerili za neki drugi dan. Nažalost, za obilježavanje stradanja u Kozarcu saznao sam kasno, kada su pozivnice već podijeljene, pa je proslavu bilo nemoguće otkazati - kaže Janković.

Nema komentara:

Objavi komentar