NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 9. studenoga 2011.

26.09.2010-Trnovo 
U Godinjskim Barama kod Trnova obilježeno mjesto egzekucije šest Srebreničana - Škorpioni su ih ubili pucajući im u leđa

Udruženje Srebreničke majke danas je, u sklopu obilježavanje 15. godišnjice genocida u Srebrenici, posjetilo u Trnovu mjesto gdje su zločinci - pripadnici formacije Škorpioni, na najbrutalniji način likvidirali šest mladića Bošnjaka iz Srebrenice.

Nije prvi put da Hana Fejzić, majka Safeta Fejzića, obilazi mjesto gdje su joj 1995. pripadnici jedinice Škorpioni ubili sina. Bol ne prolazi. Dijete je to, kaže Hana, nikad mi neće biti lakše. Uz nju je i Nura Alispahić. Njen sin Azmir imao je samo 16 godina kada je ubijen. Nura je sina prepoznala na snimku egzekucije koja je obišla cijeli svijet.

Moj je sin četvrti bio u kamionu... Udara ga nogama... On valjda ne može... Gladno i umorno... I kad onaj zagalami na njega, da mu majku i udari... Oj, ja sam rekla, oj, nemojte ga biti, ne dirajte mi dijete...

Iako porodice već nekoliko godina posjećuju ovo mjesto, prvi put to rade organizirano. Osim posjete stratištu, ubijenima su proučeni jasin i dova.

Ovo je je jedino mjesto gdje je snimano s uživanjem kako ih ubijaju. Prikazali su šest ubistava, a mi znamo da je njih 50 pobijeno ovdje, Hatidža Mehmedović, kaže predsjednica udruženja Srebreničke majke.

Za ove zločine su 2007. godine osuđeni komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na 20 godina zatvora, Pero Petrašević koji je priznao zločin na 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe - prema odluci suda u Srbiji, nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin.

Za porodice Azmira Alispahića, Safeta Fejzića, Sidika Salkića, Smajila Ibrahimovića, Juse Delića i Dine Salihovića pravda nije zadovoljena. Imaju oni po čemu pamtiti svoje namilije, ali iz glave ništa neće istjerati snimak egzekutora nad tijelima njihove djece.

Nema komentara:

Objavi komentar