NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 9. studenoga 2011.

Fadila Odzakovic 



Fadila Odzakovic je rodjena 1958 u Gorazdu. Tesko je ranjena u bici na Zuci 18. 9. 1992 a podlegla je ranama 20. 9. 1992. Odlikovana Ordenom "Zlatnog grba sa macevima"

Prica o Zutoj 

Razgovor o Zutoj vodjen je na Zuci u noci izmedju 22. i 23. oktobra 1992. godine.

Reporter: Vi cesto ovde spominjete Zutu. Dobro bi bilo da o njoj kazete koju rijec.

Erna Topalovic, borac: Zuta je bila u Velesickoj ceti. Ne znam tacno u kojoj. Bila je prva zena borac na Zuci. Bolnicar. Sve bitke je prosla...tesko je ranjena. Borili su se za njezin zivot. Medjutim nije joj bilo spasa. Bilo nam je tesko svima.
Indira Uzunovic:, borac: Taj dan smo izgubili Zutu i doktora ramu. I jos mnogo ljudi...Profesora iz Velesica...A eto , sta cete, nastavlja se zivot. Moramo se boriti...sta cete...

Reporter : Sefik, ti si pricao o Zutoj, pa da je neko o noj komponovao pjesmu...
Sefik Vucjak, borac: Prije svega, hocu da kazem i ime Zute - Fadila Odzakovic. Ugradila je svoj zivot u Sarajevu, mada ona nije Sarajka. Sarajevo je svim bicem zavoljela i darovala mu ono sto je najvaznij - zivot...Toliko toga je uradila i kao borac na prvoj liniji i kao sanitetlija! Jednostavno je bila uzor u svemu.
I Perica Simonovic, poznati harmonikas, koji je bio njezin prvi saborac i koji je ranjen sa njom (sada se oporavlja od rana), u znak sjecanja na Zutu, napisao je i komponovao pjesmu o njoj. (PLBiH.org)

Nema komentara:

Objavi komentar