NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 9. studenoga 2011.

U maju 1992. godine ubijen 51 Bošnjak u Srebrenici
Srebrenica: Većina ovih žrtava otrovana je i zapaljena u svojim kućama
U maju 1992. u Srebrenici i okolini počinjeno je niz zločina nad Bošnjacima ovog kraja, a veći dio stanovništva protjeran je iz svojih domova.

Lokalni Srbi su 8.maja u centru Srebrenice ubili dvadeset troje Srebreničana, među kojima je najmlađa žrtva bio jednogodišnji Nezir Suljić. 

Većina ovih žrtava otrovana je i zapaljena u svojim kućama, a za ovaj zločin još niko nije odgovarao. 

Osmog maja 1992. u gradu su ubijeni: Avdo i Behka Jelkić, Esed i Izeta Fazlić, Avdo Dautbašić, Salko Jusić, Mehmed i Meva Salimović, Hamed Gušić, Asim Redžić, Safet Kulaglić, Muharem Dizdarević, Meho i Muša Vejzović, Redžep i Bejta Redžepović, Huso i Muška Suljić, Nisvet i Nezir Suljić, Omer Murathodžić , Ohran Mujić i Jakub Abdurahmanović. Od 18. aprila do 8. maja 1992. srpski dobrovoljci u samom centru ubili su i Sabira Cvrka i Rahmana Kaljevića. 

U srebreničkom selu Rešagići 8. maja ubijeno je deset Bošnjaka u svojim kućama. Sve žrtve bili su muškarci od 14 do 70 godina čija tijela još nisu ekshumirana, a zločinci nisu kažnjeni.

Ubijeni su: Kemo i Azem Selimović, Amir, Husein i Alija Junuzagić, Hazim i Hakija Tihić, Selman Mustafić. Dvojica ubijenih Mujo Junuzagić i Enver Mustafić imali su 14 i 16 godina.

Na području Skelana krajem maja 1992. ubijeno je oko 
15-ak Bošnjaka. Bošnjaci s tog područja zarobljeni su i zatočeni u Domu kulture u Skelanima. Nakon što su maltretirani, protjerani su u Srbiju, zatim za Prištinu, da bi kasnije završili u Bosiljgradu u Makedoniji. Iz Makedonije većina je otišla u zapadnoevropske zemlje. Prilikom deportacije muškarci su odvojeni od svojih porodica. Ni za ovaj zločin još niko nije odgovarao. Na području cjelokupne srebreničke općine u tom periodu ubijen je 51 bošnjački civili.

Nema komentara:

Objavi komentar