NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI

NIKADA NE ZABORAVI GENOCID I HOLOKAUST U BOSNI I SREBRENICI




srijeda, 9. studenoga 2011.

Višegrad 27.06.2010.
Obilježavanje 18. godišnjice zločina nad Bošnjacima višegradskog naselja Bikavac, FTV podsjeća na svjedočenje jedine preživjele u višegradskoj živoj lomači na Bikavcu

Udruženje Žena žrtva rata obilježilo 18. godišnjicu zločina nad Bošnjacima višegradskog naselja Bikavac. Naime, u tom naselju 27. juna 1992. godine Milan Lukić sa svojom formacijom Plavi orlovi spalio je više od 70 ljudi, pretežno staraca i djece. Slike s imenima i prezimenima njih 54, među kojima je 16 djece, nošene su danas u znak sjećanja na taj stravični događaj.

Zehra Turijačanin jedina je žrtva koja je preživjela spaljivanje Bošnjaka u Višegradu, na Bikavcu, u kući Mehe Aljića, u kojoj je živo spaljeno najmanje 60 civila. FTV podsjeća na svjedočenje jedine preživjele u višegradskoj živoj lomači. Svjedočenje je šokantno.

Haški tribunal je osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu od 1992. do 1994. godine.

Sudsko vijeće predsjedavajućeg Patricka Robinsona proglasilo je Milana Lukića (42) krivim po svim tačkama optužnice, za spaljivanje najmanje 119 civila, većinom žena, djece i staraca, u dvije kuće u Višegradu u junu 1992. godine, i za ubistva 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu i mučenje nesrpskih pritvorenika u logoru Uzamnica.

Sredoje Lukić (48) proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje spaljivanja najmanje 59 civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, 14. juna 1992. godine, i ubistava na obali Drine i mučenja u Uzamnici. Sudsko vijeće je utvrdilo da nije dokazano da je Sredoje Lukić bio prisutan, ni učestvovao u spaljivanju 60 Bošnjaka u višegradskom naselju Bikavac 26. juna 1992. godine.

Spaljivanje živih bošnjačkih civila, u čemu je Milan Lukić igrao ključnu ulogu, sudija Robinson je nazvao najgorim djelom protiv čovječanstva na kraju 20. vijeka.

Nema komentara:

Objavi komentar